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Question 

With Amendment A1:2015 to IEC 62560:2011, the text of Clause 5.2 e) was replaced, which provides more 
concrete, strict and detailed requirements for the location of the marking than described in the introductory 
paragraph of clause 5.2. 

 

1. Is  the marking of Figure 6 on the lamp body required?  

2. Shall the marking be placed on the package or accompanying information? 

       
 

 
 

Decision 

 

The marking of Clause 5.2 e) is only required to be “on the packaging or accompanying information”, NOT 
on the lamp.  

The requirements will be reviewed during drafting of the omnibus standards. 
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Explanatory notes 

 

LED lamps (especially E27 and E14) without marking of figure 6 are considered by consumers as equal to 
tungsten filament which by design could meet the wet location requirements when the luminaire design is 
providing adequate sealing.  

When later changing the lamps again to have other feature in the quickly changing LED lamp world, the 
original package (often only blister package) is long gone. Therefore the marking is needed to indicate where 
to install the LED lamp and with what limitations. 

 

 
 
 


